Om Framkallarna.se

Framkallarna.se är en sida som innehåller artiklar och information om fotoframkallning och att framkalla bilder p ntet. Passar utmärkt för att guida dig inför ditt val av framkallare fr dina foton.

>> Framkalla 100 foton Gratis, Klicka hr


Digital fotografering


>>    Framkalla 100 foton Gratis, Klicka hr

Digital fotografering

. Tidigare handlade fotografering om en hel del teknik och arbete för att få fina bilder. Om man inte lämnade in bilderna för framkallning, var man tvungen att ha tillgång till både mörkrum, framkallningsvätskor, behållare och torkmaskiner. Om en bild hade blivit överexponerad på vissa ställen var du tvungen att veta hur man ”pjattade” fram kontrasterna med hjälp av en maskin. Dessutom var fotoredigeringsprogram som Photoshop något som experterna använde och inte gemene man. Idag använder sig de allra flesta, proffs som amatörer, av digital fotografering.

Digital fotografering underlättar både själva fotoögonblicket och själva efter redigeringen, men har för många också tagit bort en del av tjusningen med fotografering. Många njuter av analog fotografering just för att den är så oförutsägbar jämfört med digital fotografering. När fotografen som idag sysslar med digital fotografering direkt kan se hur bilden blev i det lilla fönstret på kameran, ökar även risken att bilden raderas om den blev dålig. Spänningen av att hämta ut en nyframkallad filmrulle försvinner, då digital fotografering gör att vi alltid vet vad som väntar.

Det mest positiva med digital fotografering kan vara att priserna för framkallning har sjunkit rejält. Numera kan det kosta så lite som under 50 öre att framkalla en bild tagen med digital fotografering, jämfört med tidigare priser som kunder vara flera kronor per bild. Över lag fotar de flesta mer och mer idag, men resultatet kan ofta bli att mängder av bilder lagras på hårddiskar i åratal innan de framkallas. Men när du väl bestämt dig för att framkalla dina bilder tagna med digital fotografering, finns en oerhörd mängd möjligheter för vad du kan göra med bilderna.

För bara ett par hundralappar kan du till exempel få njuta av en inbunden, stilig fotobok med dina egna bilder. Eller varför inte pryda några kuddfodral med bilder av barnen tagna med digital fotografering? Digital fotografering gör att överföringen och framkallningen av bilderna blir mycket enklare än när det handlade om analog fotografering, och priserna kan därför hållas nere. De flesta online butiker som erbjuder framkallning av bilder tagna med digital fotografering har ett stort utbud av framkallning. Det är få ställen som idag gör enbart papperskopior, så varför inte testa något nytt?

Om du vill lära dig mer om digital fotografering finns det mängder av kurser att gå. Vissa kurser i digital fotografering är distanskurser baserade på nätet, vilket gör att du kan sitta var som helst i världen och samtidigt delta i kursen. Om du hellre vill gå en kurs i digital fotografering på plats, bör du söka dig till de olika företagen som anordnar kvällskurser i digital fotografering. ABF och Studiefrämjandet har kurser runt hela landet och du finner lättast ut var om du besöker deras respektive hemsidor. Ingen blir någonsin fullärd i digital fotografering, så en kurs då och då ger dig både kännedom i nya tekniker och en chans att möta andra som är intresserade av digital fotografering.

Att sedan jobba med digital fotografering kan vara svårt. I och med att allt fler svenskar intresserar sig för digital fotografering och dessutom är riktigt bra på det, gör att arbetsmarknaden för fotografer är tuff. Om du verkligen vill jobba med digital fotografering bör du gå en längre kurs, starta upp ditt eget fotoföretag på sidan om och sedan utgå ifrån det. Kanske kan du börja med att fota bröllop eller vänner och bekantas barn och på det viset etablera en kundkrets? Eller så kanske du kan försöka få jobba som assistent till någon som redan håller på med digital fotografering? Om du verkligen vill så går det, även om vägen dit kan vara krånglig!
fotografera digitalt

Att fotografera digitalt jämfört med att fotografera analogt har både sina för- och nackdelar. Om du bestämt dig för att fotografera digitalt har du fördelen att kunna se bilden direkt när den är tagen. Är du inte nöjd kan du omedelbart radera den och göra ett nytt försök att fotografera. Å andra sidan innebär detta att misslyckade bilder numera nästan inte existerar, trots att dessa ofta kan vara de roligaste bilderna att titta på i efterhand! Att fotografera analogt betyder att du inte riktigt vet vad du har att vänta när du hämtar ut de framkallade bilderna, vilket kan bjuda på oväntade bilder att skratta gott åt. Det momentet försvinner när du istället fotograferar digitalt.

Att fotografera digitalt har dock övervägande fördelar, då digitalt fotograferande är snabbare, smidigare och billigare än att fotografera analogt. Just därför har det digitala fotograferandet nästan tagit över hela fotomarknaden och få personer väljer att idag fotografera analogt.

När du ska fotografera digitalt bör du dock tänka på samma sätt som när du fotograferar analogt. Sättet att välja motiv, vinkel, skärpedjup och ljussättning skiljer sig inte från att fotografera analogt. Vad som skiljer är dock vad du enkelt kan göra med efterredigering av dina digitala bilder. När du ska behandla bilder som är fotograferade digitalt jobbar du med något slags bildbehandlingsprogram som exempelvis Photoshop eller Gimp.

Visst kan du fotografera digitalt med en enkel mobilkamera, men de bästa digitala bilderna får du om du ändå investerar lite pengar i din kamera. Du behöver inte köpa en dyr digital systemkamera för att fotografera, men räkna med att lägga ut ett par tusenlappar på en kamera för att kunna fotografera riktigt bra digitala bilder.

När du väl har börjat fotografera digitalt kan det vara fint att gå med i något slags forum eller någon grupp där du kan möta andra personer som tycker om att fotografera digitalt. På det viset kan ni byta idéer, inspiration eller kanske fotografera digitalt tillsammans. Som fotograf kan det vara lätt att fastna i gamla mönster, varför ett utbyte med andra som fotograferar digitalt kan vara givande. Men kom framförallt ihåg att ha roligt när du fotograferar digitalt, då ökar chansen att få bra bilder!